Connect with us

magazin

(FOTOGALERIJA) GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (3. DIO) / Što su Buncek Bites, Cheeky Beef i Azijska avijacija te kako se ćevap našao u tortilji…

Objavljeno

-

U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica.

Rollin’ Delights i Rollin’ Bites
Ove dvije kućice, smještene jedna preko puta druge, dio su iste fast food priče naziva Rollin’ Flock iza koje stoje dvije partnerske tvrtke. Uz nekoliko restorana i klubova na plaži Zrče, razvijen je brand jednostavnih objekata za pripremu brze hrane pod nazivom Rollin’ Flock, a u Zadru je već prisutan sa svojim food truckom na tržnici City Galerije. Shroom burger, Sausage special i Spicy cheese balls samo su neki od specijaliteta Rollin’ Flocka koji su sad stigli i na zadarski Advent. I Delights i Bites nude prvenstveno dobre, bogate burgere i tople sendviče s originalnim dodacima i umacima koji se mogu kombinirati s više vrsta priloga. Ponuda možda jeste slična, ali su razlike u detaljima: dok se, primjerice, u Delights kućici može kuhani buncek s dinstanim kiselim kupusom u sendviču pod nazivom Buncek Bites, na kućici Rollin’ Bites tog jela nema, ali zato tu imaju u ponudi Cheeky Beef, trgana juneća obrazina u pecivu s mariniranim kupusom, umakom od brusnice i hrskavom prženom kapulom. Dok prva kućica nudi fritule s jabukama i tri vrste preljeva, na Bites pultu se mogu dobiti španjolski churrosi.

Fast food priča Rollin’ Flocka je zanimljiva i raznovrsna, pa je očekivati da će ljubitelji ove vrste hrane, pogotovo kada taj suvremeniji pristup uključuje i poznate, tradicionalne okuse, imati dovoljno materijala za istraživanje u adventskim danima koji dolaze.

Santa’s Barrel
Ova je kućica povezana sa Zadranima poznatom trgovinom vrhunskih i kvalitetnih vina te drugih pića imena Barrel. Doduše, poznata je ponuda ove vesele ekipe još od lani kad su se istaknuli s istarskom kobasicom od boškarina i koja je bila jedna od najboljih na cijelom zadarskom Adventu. Srećom, u ponudi je i ove godine. Barrelova ponuda najprije je usmjerena na ponudu dobrih vina prvenstveno iz zadarskog kraja, a od hrane će ipak prije svega preporučiti dobar juneći burger koji se kombinira s jednim od više vrsta umaka: od tartufa, vina s prženom crispy kapulom, kremom od avokada ili BBQ umakom.

Grinch
Bilo je simpatično kada je  Julio, jedan od suradnika vlasnika Grincha Ivana Arbanasa gotovo sramežljivo odgovorio na pitanje: Tko vam radi te domaće kekse s pulta?
‘Ponekad moja cura, ponekad ja, tko kad stigne, kod kuće…’ A mi baš takvo nešto jedva dočekali. Originalni prhki domaći keksi u Grinchu jedno su od onih malih slatkih  iznenađenja koji se trebaju cijeniti i svakako probati na Adventu. Ova kućica, naravno, ima i mesnih zalogaja poput poludimljene kobasice iz poznate stankovačke mesnice Miletić, ali i ogromni cheesburger, pa Grinchburger, debrecinku, a ponekad i poneko toplo dnevno jelo poput janjećeg ragua.

Tri kralja
U kućici Tri kralja svoju adventsku gastronomsku priču priča Domagoj Čirjak, pripadnik mlađe, izuzetno talentirane generacije zadarskih kuhara školovanih u HTU školi, koji je iskustvo sticao i kod Marka i Ivane Perić u afirmiranom restoranu Kruške i jabuke u Zatonu, a donedavno je bio chef u poznatom Kapricu. Domagoj je u većem dijelu svoje ponude fuzirao meksičku gastro ambalažu, tapase i tortilje s baštinom ovih naših krajeva. Mali tapas obogaćuje kozicama, pa i s divljači, a u tortilje je umotao ćevape, pohanu piletinu i divljač. Želi zadržati tradicionalne okuse u Tri kralja, samo ih na svoj način približava uličnoj hrani. Možete kod Domagoja dobiti i dobru sarmu, divljač u pecivu, ali i pravu domaću krafnu s džemom od mandarine ili karamelom sa cimetom.

Hedonist
Ova je kućica, naravno, adventska, terenska priča svima poznatog restorana Hedonist Dining & Hangout na Poluotoku. Ideju sjajnih burgera iz svoje baze prenijela je ova ekipa i na Trg pet bunara. Od lanjske su adventske ponude zadržali većinu jela poput trgane svinjetine u Frigusovom pecivu, a ove godine su još ubacili i neka nova jela poput Azijske avijacije – pileći zabatak bez kosti umočen u teryaki umak i obogaćen zelenom salatom. Za preporučiti je i odlična Ikićeva domaća divenica s Jack Daniel’s medenim umakom. 

Grinch-4

Image 6 of 41

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Sretan Božić!

Objavljeno

-

By

Većina kršćanskih crkvi danas slavi rođenje Isusa Krista, Božić – jedan od tri najveća kršćanska blagdana.

Božić se počeo slaviti u Rimu u 4. stoljeću, ali do danas nije jasno zašto baš 25. prosinca. Prevladavajuće je mišljenje da se Božić počeo slaviti toga datuma zato što se toga datuma u tada još uvijek većinski poganskom Rimu slavilo rođenje boga Sunca, pa je Crkva želeći potisnuti taj poganski blagdan tada počela slaviti rođenje Isusa Krista koji je Božansko Sunce s visine.

Danas su sve češće kritike da je Božić potpuno komercijaliziran i da se izgubio njegov pravi smisao. Mnogi više i ne znaju što se zapravo na Božić slavi nego ga povezuju isključivo s borom i darovima. Božićna poruka da je Bog postao čovjekom da nas spasi te se kao dijete rodio u staji jer za njega nije bilo mjesta u svratištu kao da je u drugom planu iza potrošačke groznice.

U Evanđelju po Luki stoji kako Djevica Marija saznaje od arkanđela Gabrijela, da će začeti i roditi dijete koje će se zvati Sin Svevišnjega. Kada je upitala arkanđela, kako će se to dogoditi, jer je djevica, on joj odgovori da će Duh Sveti “sići na nju i sila Svevišnjeg će je osjeniti. Na kraju je dodao:

“Ta Bogu ništa nije nemoguće.”

Ona odgovori: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi.”

Marija je dva mjeseca nakon bezgrešnog začeća pohodila svoju trudnu rođakinju Elizabetu, koju je Bog u dubokoj starosti blagoslovio potomkom.

Čim je Elizabeta čula Djevicu Mariju, zaigralo joj je dijete u utrobi. Osim što je to bio susret Djevice Marije i Elizabete, bio je i prvi susret Isusa i Ivana Krstitelja, koje su trudnice nosile. Elizabeta se napunila Duha Svetoga i izjavila:

“Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!”

U vrijeme kada je Marija trebala roditi, ona i Josip putuju iz njihova doma u Nazaretu oko 150 kilometara južno do Betlehema, kako bi pristupili popisu stanovništva za vrijeme “Kvirinijeva upravljanja Sirijom”.

Marija je rodila Isusa i položila ga u jaslice, jer nije bilo mjesta ni u jednom svratištu.

Anđeo Gospodnji posjetio je pastire, koji su čuvali svoja stada u blizini i donosi im “blagovijest, veliku radost za sav narod!” te im govori:

“Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo znaka: naći će te novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.”

Anđeo se pridružuje “silnoj nebeskoj vojski” koja hvali Boga:

“Slava Bogu na visini neba, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!”

 Redakcija Z NET portala želi vam miran i radostan Božić!

„Božićna čarolija je nečujna. Tiha je. Osjećaš je. Znaš za nju. Vjeruješ u nju.“

 

 

 
Nastavi čitati

magazin

BADNJI DAN / Đir Zadrom by Saša Čuka

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Badnje jutro na Adventu u Zadru

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

U trendu