magazin
(FOTOGALERIJA) GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (3. DIO) / Što su Buncek Bites, Cheeky Beef i Azijska avijacija te kako se ćevap našao u tortilji…
U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica.
Rollin’ Delights i Rollin’ Bites
Ove dvije kućice, smještene jedna preko puta druge, dio su iste fast food priče naziva Rollin’ Flock iza koje stoje dvije partnerske tvrtke. Uz nekoliko restorana i klubova na plaži Zrče, razvijen je brand jednostavnih objekata za pripremu brze hrane pod nazivom Rollin’ Flock, a u Zadru je već prisutan sa svojim food truckom na tržnici City Galerije. Shroom burger, Sausage special i Spicy cheese balls samo su neki od specijaliteta Rollin’ Flocka koji su sad stigli i na zadarski Advent. I Delights i Bites nude prvenstveno dobre, bogate burgere i tople sendviče s originalnim dodacima i umacima koji se mogu kombinirati s više vrsta priloga. Ponuda možda jeste slična, ali su razlike u detaljima: dok se, primjerice, u Delights kućici može kuhani buncek s dinstanim kiselim kupusom u sendviču pod nazivom Buncek Bites, na kućici Rollin’ Bites tog jela nema, ali zato tu imaju u ponudi Cheeky Beef, trgana juneća obrazina u pecivu s mariniranim kupusom, umakom od brusnice i hrskavom prženom kapulom. Dok prva kućica nudi fritule s jabukama i tri vrste preljeva, na Bites pultu se mogu dobiti španjolski churrosi.
Fast food priča Rollin’ Flocka je zanimljiva i raznovrsna, pa je očekivati da će ljubitelji ove vrste hrane, pogotovo kada taj suvremeniji pristup uključuje i poznate, tradicionalne okuse, imati dovoljno materijala za istraživanje u adventskim danima koji dolaze.
Santa’s Barrel
Ova je kućica povezana sa Zadranima poznatom trgovinom vrhunskih i kvalitetnih vina te drugih pića imena Barrel. Doduše, poznata je ponuda ove vesele ekipe još od lani kad su se istaknuli s istarskom kobasicom od boškarina i koja je bila jedna od najboljih na cijelom zadarskom Adventu. Srećom, u ponudi je i ove godine. Barrelova ponuda najprije je usmjerena na ponudu dobrih vina prvenstveno iz zadarskog kraja, a od hrane će ipak prije svega preporučiti dobar juneći burger koji se kombinira s jednim od više vrsta umaka: od tartufa, vina s prženom crispy kapulom, kremom od avokada ili BBQ umakom.
Grinch
Bilo je simpatično kada je Julio, jedan od suradnika vlasnika Grincha Ivana Arbanasa gotovo sramežljivo odgovorio na pitanje: Tko vam radi te domaće kekse s pulta?
‘Ponekad moja cura, ponekad ja, tko kad stigne, kod kuće…’ A mi baš takvo nešto jedva dočekali. Originalni prhki domaći keksi u Grinchu jedno su od onih malih slatkih iznenađenja koji se trebaju cijeniti i svakako probati na Adventu. Ova kućica, naravno, ima i mesnih zalogaja poput poludimljene kobasice iz poznate stankovačke mesnice Miletić, ali i ogromni cheesburger, pa Grinchburger, debrecinku, a ponekad i poneko toplo dnevno jelo poput janjećeg ragua.
Tri kralja
U kućici Tri kralja svoju adventsku gastronomsku priču priča Domagoj Čirjak, pripadnik mlađe, izuzetno talentirane generacije zadarskih kuhara školovanih u HTU školi, koji je iskustvo sticao i kod Marka i Ivane Perić u afirmiranom restoranu Kruške i jabuke u Zatonu, a donedavno je bio chef u poznatom Kapricu. Domagoj je u većem dijelu svoje ponude fuzirao meksičku gastro ambalažu, tapase i tortilje s baštinom ovih naših krajeva. Mali tapas obogaćuje kozicama, pa i s divljači, a u tortilje je umotao ćevape, pohanu piletinu i divljač. Želi zadržati tradicionalne okuse u Tri kralja, samo ih na svoj način približava uličnoj hrani. Možete kod Domagoja dobiti i dobru sarmu, divljač u pecivu, ali i pravu domaću krafnu s džemom od mandarine ili karamelom sa cimetom.
Hedonist
Ova je kućica, naravno, adventska, terenska priča svima poznatog restorana Hedonist Dining & Hangout na Poluotoku. Ideju sjajnih burgera iz svoje baze prenijela je ova ekipa i na Trg pet bunara. Od lanjske su adventske ponude zadržali većinu jela poput trgane svinjetine u Frigusovom pecivu, a ove godine su još ubacili i neka nova jela poput Azijske avijacije – pileći zabatak bez kosti umočen u teryaki umak i obogaćen zelenom salatom. Za preporučiti je i odlična Ikićeva domaća divenica s Jack Daniel’s medenim umakom.
magazin
Ava Karabatić najavila: Kandidirat ću se za predsjednicu
Ava Karabatić objavila je na Instagramu da će se kandidirati na predsjedničkim izborima.
“Ovim putem želim obavijestiti javnost da službeno objavljujem svoju kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore. Kao profesorica talijanskog i latinskog jezika, s diplomom stečenom na državnom sveučilištu, naglašavam važnost obrazovanja, kulture i profesionalnog pristupa u svim aspektima društvenog djelovanja.
S obzirom na to, zahtijevam da me se u javnosti oslovljava mojim stvarnim stručnim i akademskim kvalifikacijama, a ne senzacionalističkim etiketama poput ‘starleta’, koje omalovažavaju moj trud i rad”, napisala je Karabatić na Instagramu.
“Danas sam u hotelu Osijek imala izuzetno konstruktivan i inspirativan razgovor s ministricom kulture, gospođom Ninom Obuljen Koržinek. Taj susret, obilježen međusobnim razumijevanjem dodatno me potaknuo da donesem ovu važnu odluku i najavim svoju kandidaturu.
Kultura, obrazovanje i društvena odgovornost temelj su mog programa, s ciljem da zajednički izgradimo društvo u kojem se cijeni rad, stručnost i inovativnost.
Zahvaljujem na podršci i radujem se što ću s vama dijeliti svoju viziju boljeg društva”, objavila je.
magazin
PRESTIŽNA NAGRADA / Aminess Avalona Camping Resort 5* na Pagu proglašen najboljim kampom 2024.!
Opatija, 23. studenoga 2024. – Aminess Avalona Camping Resort 5*, koji je dio jedne od najbrže rastućih turističkih kompanija u Hrvatskoj Aminess Hotels & Resorts, osvojio je prestižnu nagradu “Kamp godine” na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, održanim 21. i 22. studenog u Hotelu Kvarner u Opatiji. Ova nagrada, koju dodjeljuju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, predstavlja potvrdu izvanredne kvalitete, inovativnog pristupa i predanosti stvaranju nezaboravnih iskustava za goste.
Novootvoreni Aminess Avalona Camping Resort, smješten na otoku Pagu, svojim konceptom luksuznog kampiranja redefinira standarde u industriji. Kombinacijom ekskluzivnih glamping vila, parcela s privatnim bazenima i vrhunskog aquaparka, ovaj resort pruža savršen spoj opuštanja, zabave i autentičnih doživljaja. Posebna pažnja posvećena je održivosti i lokalnoj gastronomiji, čime Avalona ističe važnost povezanosti s prirodom i lokalnom zajednicom.
“Ova nagrada odraz je naše filozofije da kampiranje može biti više od odmora – može biti luksuzno, održivo i puno nezaboravnih iskustava. Ponosni smo na ovaj uspjeh koji dijelimo s našim gostima i partnerima. Naša snaga leži u ljudima koji svakodnevno ulažu svoje znanje i strast kako bi svaki boravak naših gostiju bio poseban. Ovo priznanje nas motivira da nastavimo istraživati nove ideje i rješenja koja će dodatno unaprijediti naša odredišta” izjavio je Dalibor Matovina, regionalni direktor operacija u Aminess Hotels & Resorts.
Dodjela nagrade “Kamp godine” održana je u sklopu Dana hrvatskog turizma, najvećeg godišnjeg okupljanja turističke industrije u Hrvatskoj. Više od 1000 sudionika iz različitih sektora okupilo se kako bi analiziralo rezultate uspješne turističke godine te kroz predavanja, radionice i rasprave istražilo nove mogućnosti za rast i razvoj industrije.
Ovo prestižno priznanje potvrđuje poziciju Aminessa kao lidera u industriji, koji nastavlja postavljati nove standarde u turizmu spajajući održivost, luksuz i autentičnost u jedinstvena iskustva za svakog gosta.
magazin
Liječnik opće prakse otkrio koja tri vitamina treba uzimati zimi
Kako se približava zima, liječnik opće prakse NHS-a, dr. Dave Nichols, istaknuo je važnost očuvanja dobrog zdravlja kako bi se izbjegle sezonske bolesti. Fokusirajući se na preventivnu skrb umjesto liječenja, dr. Nichols naglasio je ulogu određenih vitamina i minerala u podršci imunološkom sustavu.
Posebno je istaknuo ključnu funkciju vitamina D: “Vitamin D ima važnu ulogu u funkcioniranju našeg imunološkog sustava u borbi protiv bolesti. Nedostatak ovog vitamina može povećati vjerojatnost obolijevanja od prehlada, produljiti oporavak ili dovesti do učestalih respiratornih infekcija.”
Jedan liječnik također preporučuje održavanje odgovarajuće razine vitamina B12: “Niske razine željeza, folata i vitamina B12 mogu uzrokovati da se ljudi osjećaju umorno ili imaju manje energije nego inače, a u nekim slučajevima mogu dovesti do anemije, što ove simptome može učiniti ozbiljnijima.”
Dr. Nichols naglasio je za Mirror da ormarić prepun lijekova nije nužan za izbjegavanje zimskih tegoba te savjetovao da uravnotežena prehrana i pametne životne navike mogu zadovoljiti naše prehrambene potrebe. Objasnio je: “Jedite najmanje pet porcija voća i povrća kako biste osigurali dovoljan unos ključnih vitamina, uključujući vitamine A, C i D, dok povećavate unos omega-3 masnih kiselina.”
Dodao je: “Namirnice bogate proteinima također su važne za oporavak stanica i mišića, što je korisno ako se osjećate loše. Novija istraživanja sugeriraju da probiotici mogu biti korisni u prevenciji respiratornih infekcija, dok se pokazalo da suplementacija cinkom također može biti učinkovita.”
Zaključno, liječnik je apelirao na prepoznavanje znakova nedostatka vitamina, koji uključuju gubitak kose i promjene na koži poput izbijanja ekcema: “Novija istraživanja također ukazuju na moguću povezanost s poremećajima raspoloženja, poput depresije ili anksioznosti.”
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
IZ GRADA: Objavljena je lista prvenstva za POS. Evo tko je i na kojem rednom mjestu…
-
Hrvatska4 dana prije
Objavljena karta: Evo kad će u Hrvatskoj početi snijeg!
-
Tech4 dana prije
Četiri vampirska uređaja zbog kojih računi rastu
-
ZADAR / ŽUPANIJA9 sati prije
(NE)RADNI DANI / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…