magazin
(FOTOGALERIJA) GASTRO PONUDA ADVENTA U ZADRU (3. DIO) / Što su Buncek Bites, Cheeky Beef i Azijska avijacija te kako se ćevap našao u tortilji…
U nekoliko nastavaka predstavljamo najbolje iz ponude svake od ovogodišnjih kućica.
Rollin’ Delights i Rollin’ Bites
Ove dvije kućice, smještene jedna preko puta druge, dio su iste fast food priče naziva Rollin’ Flock iza koje stoje dvije partnerske tvrtke. Uz nekoliko restorana i klubova na plaži Zrče, razvijen je brand jednostavnih objekata za pripremu brze hrane pod nazivom Rollin’ Flock, a u Zadru je već prisutan sa svojim food truckom na tržnici City Galerije. Shroom burger, Sausage special i Spicy cheese balls samo su neki od specijaliteta Rollin’ Flocka koji su sad stigli i na zadarski Advent. I Delights i Bites nude prvenstveno dobre, bogate burgere i tople sendviče s originalnim dodacima i umacima koji se mogu kombinirati s više vrsta priloga. Ponuda možda jeste slična, ali su razlike u detaljima: dok se, primjerice, u Delights kućici može kuhani buncek s dinstanim kiselim kupusom u sendviču pod nazivom Buncek Bites, na kućici Rollin’ Bites tog jela nema, ali zato tu imaju u ponudi Cheeky Beef, trgana juneća obrazina u pecivu s mariniranim kupusom, umakom od brusnice i hrskavom prženom kapulom. Dok prva kućica nudi fritule s jabukama i tri vrste preljeva, na Bites pultu se mogu dobiti španjolski churrosi.
Fast food priča Rollin’ Flocka je zanimljiva i raznovrsna, pa je očekivati da će ljubitelji ove vrste hrane, pogotovo kada taj suvremeniji pristup uključuje i poznate, tradicionalne okuse, imati dovoljno materijala za istraživanje u adventskim danima koji dolaze.
Santa’s Barrel
Ova je kućica povezana sa Zadranima poznatom trgovinom vrhunskih i kvalitetnih vina te drugih pića imena Barrel. Doduše, poznata je ponuda ove vesele ekipe još od lani kad su se istaknuli s istarskom kobasicom od boškarina i koja je bila jedna od najboljih na cijelom zadarskom Adventu. Srećom, u ponudi je i ove godine. Barrelova ponuda najprije je usmjerena na ponudu dobrih vina prvenstveno iz zadarskog kraja, a od hrane će ipak prije svega preporučiti dobar juneći burger koji se kombinira s jednim od više vrsta umaka: od tartufa, vina s prženom crispy kapulom, kremom od avokada ili BBQ umakom.
Grinch
Bilo je simpatično kada je Julio, jedan od suradnika vlasnika Grincha Ivana Arbanasa gotovo sramežljivo odgovorio na pitanje: Tko vam radi te domaće kekse s pulta?
‘Ponekad moja cura, ponekad ja, tko kad stigne, kod kuće…’ A mi baš takvo nešto jedva dočekali. Originalni prhki domaći keksi u Grinchu jedno su od onih malih slatkih iznenađenja koji se trebaju cijeniti i svakako probati na Adventu. Ova kućica, naravno, ima i mesnih zalogaja poput poludimljene kobasice iz poznate stankovačke mesnice Miletić, ali i ogromni cheesburger, pa Grinchburger, debrecinku, a ponekad i poneko toplo dnevno jelo poput janjećeg ragua.
Tri kralja
U kućici Tri kralja svoju adventsku gastronomsku priču priča Domagoj Čirjak, pripadnik mlađe, izuzetno talentirane generacije zadarskih kuhara školovanih u HTU školi, koji je iskustvo sticao i kod Marka i Ivane Perić u afirmiranom restoranu Kruške i jabuke u Zatonu, a donedavno je bio chef u poznatom Kapricu. Domagoj je u većem dijelu svoje ponude fuzirao meksičku gastro ambalažu, tapase i tortilje s baštinom ovih naših krajeva. Mali tapas obogaćuje kozicama, pa i s divljači, a u tortilje je umotao ćevape, pohanu piletinu i divljač. Želi zadržati tradicionalne okuse u Tri kralja, samo ih na svoj način približava uličnoj hrani. Možete kod Domagoja dobiti i dobru sarmu, divljač u pecivu, ali i pravu domaću krafnu s džemom od mandarine ili karamelom sa cimetom.
Hedonist
Ova je kućica, naravno, adventska, terenska priča svima poznatog restorana Hedonist Dining & Hangout na Poluotoku. Ideju sjajnih burgera iz svoje baze prenijela je ova ekipa i na Trg pet bunara. Od lanjske su adventske ponude zadržali većinu jela poput trgane svinjetine u Frigusovom pecivu, a ove godine su još ubacili i neka nova jela poput Azijske avijacije – pileći zabatak bez kosti umočen u teryaki umak i obogaćen zelenom salatom. Za preporučiti je i odlična Ikićeva domaća divenica s Jack Daniel’s medenim umakom.
magazin
Zaratino Band večeras na adventskoj pozornici u Zadru
Duže od desetljeća Zaratino band donosi glazbu koja spaja prošlost i sadašnjost, gradeći mostove između različitih stilova i generacija. Od svojih početaka, sad već davne 2010. godine, kada su klavijaturist Joško Matešić i basist Mate Špar okupili prvu postavu, bend je postao prepoznatljivo ime na zadarskoj, ali i hrvatskoj glazbenoj sceni.
Njihova iznimna energija, talent i svestranost čine ih pravim magnetom za publiku – bilo da izvode dalmatinske balade, svjetske rock klasike ili moderne hitove.
– Baš zato što imamo širok repertoar, prilagodimo se publici na licu mjesta. Procijenimo tko je u publici, koja generacija, kakva im je energija i prema tome sviramo. Da, vrlo smo spontani i mislim da to publika cijeni i voli – rekao nam je uoči večerašnjeg nastupa Joško Matešić te dodao kako se vesele koncertu jer uvijek bude jako zabavno.
Nadaju se da će im se vrijeme smilovati kako bi mogli napraviti dobar tulum za sve generacije.
Zato dođite večeras na Trg Petra Zoranića, u 20.30 sati, kad na adventsku pozornicu kroče ovi majstori zabave! Plešite s guštom i pjevajte iz sveg glasa s ovim odličnim momcima te se zasladite na brojim adventskim kućicama koje nude ukusne specijalitete za – savršenu večer na zadarskom Adventu!
magazin
FOTOGALERIJA / Gastronomski obilazak Adventa u Zadru, 1. dio
Advent u Zadru donio nam je tisuće lampica i nasmijanih lica, puno pjesme i veselja, a gastro ponuda ove godine nadmašila je očekivanja već u startu. S koje god strane došli ugrijat će vas već sami pogled na jelovnike i na kobasice i fritule bez kojih Advent u gastronomskom smislu ne bi bio to što jest, ali avantura tu tek počinje. Adventski trgovi Pet bunara i Petra Zoranića od ranog jutra mirišu na šećer i cimet, na jabuke u punču, a kako dan odmiče i na ozbiljnije mesne i riblje zalogaje, na pašticadu, lignje, burgere, kuhano vino i gin.
Obišli smo svaku kućicu i u nekoliko nastavaka donosimo vam selekciju ponude vrijednih i maštovitih ugostitelja koju su ove godine spremili za Zadrane i goste.
Picnic Winter House
Kućica Picnic Winter House sa stotinama božićnih kuglica kao glavnim dekorativnim elementom na Adventu je od 2017. godine. Zadarska ekipa iz Picnica postala je sinonim za dobar burger i, iako ih nude cijelu selekciju, mi smo se odlučili za ovogodišnju novinu, pašticadu u brioche pecivu koja nam je neodoljivo zamirisala iz kućice. Poslužuju je sa malo salate i umakom od šljiva i hrena i dvije varijante kapule, ukiseljenom i hrskavom, u brioche pecivu, što gostima uvelike olakšava konzumaciju u veseloj atmosferi, bilo da sjede za stolom ili jedu s nogu. Ove godine, ističe Vedran Božićev, prvi put u ponudi imaju matcha punč, topli koktel sa likerom od Bajadere i Materia matcha čajem, rumom i sirupom od agave. U ponudi su i njihovi klasici poput nezaobilaznog Blackie burgera i sporo kuhanih junećih obraza u brioche pecivu, a uz standardnu ponudu pića imaju i selekciju toplih i hladnih koktela.
Nadine fritule
Kad na Advent dođete iz smjera Trga i Kalelarge, Nadine fritule dočekat će vas na samom ulazu, u kućici pred Providurovom palačom. Glavni proizvod su dakako fritule i to, rekli bismo, s dosta karaktera. Imaju neodoljivu zlatnu hrskavu koricu i malo su veće od fritulica koje smo navikli vidjeti dosad. Nadine fritule prvi su put na zadarskom Adventu i predstavlja ih mlado lice, Nadina kći Pavla Maljković koja ističe kako su ovo fritule po receptu njene bake sa Paga, poboljšane istrijanskim dodacima. Ona uz osmijeh za posipanje fritula nudi obični šećer, ali i onaj s cimetom koji miriše zamamno te kokos, keks, šarene mrvice… Osim fritula ovdje smo uživali i u palačinkama, a uz preljeve od čokolade i lješnjaka te bijele čokolade, nude i one od karamele i jagode. Na ovoj kućici nude i kuhano vino te bezalkoholni punč od jabuke.
Rossi
Ovo je jedina kućica na Trgu Pet bunara koja nudi isključivo pića. Mlada barmenica Petra Čorak pripremila nam je dva koktela osmišljena posebno za adventsku ponudu. Prvi je bio Amaro Mule čija je baza Amaro Istriano, a u njega idu još i svježi sok limete i sastojak koji tako dobro paše u adventsko vrijeme – pivo od đumbira. Nismo mogli odoljeti ni ružičastom koktelu naziva Pink Nostromo sa Nostromo ginom i sokom od ružičastog grejpa, a koji je, kaže nam Petra, već našao poklonike među zadarskom ženskom publikom.
Na kućici Rossi nude i četiri topla koktela, jedan na bazi teranina, zvan Winterino, zatim Gin Nostromo Cherry, Pelinkovac Epulonberry i onaj koji će pronaći put do srca svih koji vole neobične kombinacije i voljni su eksperimentirati – Amaro Mango sa Amarom Istrianom, vrućom vodom i pireom od manga.
Disneyland
U potrazi za dobrom kobasicom svratili smo i do kućice Disneyland koju su ove godine otvorili prijatelji iz Kolana na Pagu, Nikola Gligora i Toni Štefanec. Kućica Disneyland jedina nudi i malene, ali vrlo ukusne američke palačinke s raznim dodacima, od krem čokoladnog umaka do slatkog tučenog vrhnja. Uz klasičnu ponudu burgera, hot doga, običnog pomfrita i onog u verziji s tartufima i sirom grana padano te debrecinke, mi smo se odlučili za domaću kobasicu s kiselim zeljem i kajmakom.
Pecivo je bilo svježe, prilozi odlično izbalansirani, kupus hrskav, a kajmak kremast, baš kako treba biti. A kobasica? Apsolutno savršenstvo okusa, dobro začinjena i lijepog omjera masnoće u kombinaciji sa točenim pivom bila je pun pogodak.
Red Fox
I ove godine na kućici Red Fox u ponudi imaju zvijezdu lanjskog Adventa – burger s tripicama. Simpatični Vinko Fain objasnio nam je postupak kuhanja. Janjeće tripice skuhali su klasično dalmatinski, „na malo jače”. U zagrijano brioche pecivo dolje ide pesto rosso, a gore pesto Genovese, pažljivo uz pomoć šalice stave tripice, rikolu i cheddar sir i dodatno na njih stave svježe mljevenog papra. Nismo mogli odoljeti da ne probamo ovaj specijalitet i nismo požalili. Ovo jelo potpuno je drugačije od tripica na žlicu na koje smo navikli, ali pravi ljubitelji jela od iznutrica prepoznat će okuse koje vole. Vinko nam je otkrio i kako ovaj burger naručuje oko trećine ljudi koji dođu do kućice Red Fox, a među njima je puno onih koji su ga lani prvi put probali. U ponudi im je i burger s tri vrste mesa i pikantna kobasica od divljači.
magazin
VIDEO / Kuća iz susjedstva postala hit na mrežama: “Ljudi, je li ovo moguće?”
Ljubitelji ste filmova o hobitima i “Gospodara prstenova”, a predaleko vam je potegnuti do Novog Zelanda kako biste posjetili slavni Hobbiton gdje se film snimao? Nema očajavanja jer se u blizini Mostara u Bosni i Hercegovini pojavio – Mobbiton.
Domovi hobita
Malene kućice ukopane u brežuljke, krovova obraslih u zelenu travu i prepoznatljivih okruglih vrata jako nam se sviđaju otkako smo ih ugledali u filmu “Gospodar prstenova“. Oni su domovi hobita, malih bića koji žive u Međuzemlju, u svijetu kojeg je u svojim knjigama kreirao slavni J.R.R. Tolkien.
Njihov najveći grad zove se Hobbiton, a ondje živi i obitelj Baggins, glavni protagonisti knjiga Hobit i Gospodar prstenova. Originalni Hobbiton nalazi se na Novom Zelandu, a privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Ondje se možete prošetati stazama kojima su koračali i glumci iz popularne adaptacije Petera Jacksona poput Elijah Wooda, Sir Iana McKellena i Seana Astina. Ipak, kako biste doživjeli ovakvu čaroliju, više ne morate gledati skupe prekooceanske letove, prenosi Dnevno.hr.
Na TikToku je objavljen video u kojem je prikazana jako šarmantna hobitska kućica, a smještena je iznad Mostara na Gorancima, a inspirirana je svijetom Hobbita i čarobnjaka. Svakom detalju posvećena je velika pažnja, a svaki posjetitelj dobije i poklon – pivo napravljeno po originalnoj recepturi iz filma.
Također, u dvorištu kućice može se gledati Hobbita na velikom platnu uz svjećice i projektor.
“Želim tu živjeti”, “Legende ste za ovo” i “Woow… jeli ovo moguće …ovo je više od lijepog …predivno”, samo su neki od komentara na TikToku. Kućicu je moguće iznajmiti tako da s voljenom osobom možete podijeliti i takvo nezaboravno iskustvo.
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
(NE)RADNI DANI / Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
magazin3 dana prije
FOTOGALERIJA SAŠE ČUKE: Otvoren je Advent u Zadru 2024.!
-
magazin4 dana prije
FOTOGALERIJA / Otvorenje dječjeg Adventa na Narodnom trgu
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
NE PROPUSTITE/ Urnebesna komedija “Pljuska” sutra u HNK Zadar